czw@czw.com.pl, tel.: 32 / 757 36 00
tel.: 62 / 734 92 88
tel.: 603 271 667

od 1945 roku

Jaki węgiel będzie odpowiedni?

Węgiel i ekogroszek to opał, który jest stosunkowo tani, a co za tym idzie jest też najpopularniejszym sposobem ogrzania budynków w naszym kraju. Od wielu lat dynamicznie rozwija się rynek nowoczesnych urządzeń grzewczych wykorzystujących węgiel. Jednak, aby efektywnie i oszczędnie ogrzać nasz dom, ważne jest aby dobrać opał odpowiedni do pieca jaki posiadamy. Niemniej ważna jest też jakość opału jaki spalamy i jego wartość energetyczna. Poznaj rodzaje węgla i zobacz, jak wybierać węgiel lub ekogroszek.


Wartość energetyczna węgla, która stanowi jego wartością opałową zależy od kliku czynników. Jednym z nich jest kopalnia z jakiej węgiel pochodzi, ale też sortyment (im mniejsze ziarna, tym też wartość opałowa jest mniejsza). Ważne jest aby wybierać węgiel sprawdzony pod względem jakościowym, co przyczyni się do zmniejszania naszych kosztów ogrzewania, a dodatkowo ograniczy emisję substancji szkodliwych dla środowiska. Należy korzystać ze wskazówek producentów pieców odnośnie optymalnego sortymentu przeznaczonego do danego urządzenia. Producenci podają bowiem informacje dotyczące rodzaju węgla i parametrów jakościowych paliwa , które będą dla nas najlepsze. Oprócz węgla zalecanego przez producenta zazwyczaj dopuszczalne jest spalanie w kotle innych paliw takich jak np. drewno. Jednak palenie w piecu swego rodzaju zamiennikiem zazwyczaj będzie mniej efektywne , a w związku z tym też bardziej kosztowne.

Rodzaje węgla

Węgiel kamienny dzielimy na typy, sortymenty, klasy i gatunki.
1. Typ. O typie węgla decydują głównie znajdujące się w nim części lotne, wskaźnik zdolności spiekania i ciepło spalania. W domach jednorodzinnych stosuje się węgiel typu od 31 do 33.
2. Klasa. Wpływa na nią wartość opałowa węgla i zawartość popiołu, oraz siarki. Klasę wskazują trzy cyfry np. 28-8-0,6 gdzie 28 określa najniższą wartość opałową wyrażoną w MJ/kg, 8 – najwyższą zawartość popiołu w procentach, 0,6 –zawartość siarki. Im wyższa wartość opałowa paliwa, tym więcej ciepła uzyskamy. 
3. Gatunek. Węgiel dzielimy na cztery gatunki, biorąc pod uwagę jego klasę i sortyment. Im niższa klasa i mniejsze uziarnienie, tym słabszy gatunek węgla.
4. Sortyment. Zależnie od wielkości ziaren wyróżniamy następujące sortymenty (tabela)

 

Nazwa

Wymiar

Wymiar maksymalny

Grube

 

 

Kostka

63-200

250

Kostka I

125-200

250

Kostka II

63-125

200

Orzech

25-80

125

Orzech I

40-80

125

Orzech II

25-50

80

Średnie

 

 

Groszek

8-31,5

50

Groszek I

16-31,5

50

Groszek II

80-20

31,5

Miały

 

 

Miał

0-31,5

50

Miał I

0-31,5

50

Miał II

10-20

31,5



Najpopularniejsze sortymenty węgla kamiennego przeznaczone do kotłów o małej mocy to orzech, groszek i miał. Od kilku lat coraz popularniejszy staje się ekogroszek – węgiel którego wielkość ziaren jest ściśle określona i wynosi od 5 do 25 mm. Zawiera on niską zawartości siarki (do 1%) i popiołu (do 10%). Niska zawartość siarki sprawia, że spaliny powstające podczas palenia ekogroszku zawierają mniej dwutlenku siarki. Ekogroszek jest więc węglem przyjaznym dla środowiska. Sprzedawany często w foliowych lub papierowych workach charakteryzuje się też małą wilgocią co podnosi też jego wydajność.

Wybór kotła a rodzaj węgla.

W zależności od sortymentu węgla kamiennego, jakim należy palić w kotle, możemy mówić o kotłach:
  • tradycyjnych – przeznaczone głównie do palenia w nich węgla grubego. W nich jest spalany głównie orzech czyli węgiel o wielkości ziaren 25-80 mm;
  • miałowych – przeznaczonych do spalania miału węglowego. Wybierany często ze względu na niską cenę miałów jednak należy pamiętać, iż z jego spalania powstaje większa ilość popiołu.
  • wyposażonych w podajnik paliwa, tak zwanych retortowych – przeznaczonych do spalania węgla sortymentu ekogroszek.
Kupując piec trzeba więc wziąć pod uwagę nie tylko cenę samego pieca, ale też zastanowić się jakim opałem, czy sortymentem chcemy w nim palić. Palenie kostką czy orzechem w piecu typowo miałowym, będzie nieefektywne. Jeśli zdecydujemy się na popularny ostatnio piec z podajnikiem np. ślimakowym nastawmy się na palenie w nim ekogroszkiem, który dedykowany jest do takiego właśnie pieca. Postępując w ten sposób będziemy mieli pewność, że wykorzystujemy wartości energetycze zakupionego przez nas węgla w sposób optymalny.

Ważne: Nasze strony wykorzystują pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.

akceptuję