czw@czw.com.pl, tel.: 32 / 757 36 00
tel.: 62 / 734 92 88
tel.: 603 271 667
Węgiel i ekogroszek to opał, który jest stosunkowo tani, a co za tym idzie jest też najpopularniejszym sposobem ogrzania budynków w naszym kraju. Od wielu lat dynamicznie rozwija się rynek nowoczesnych urządzeń grzewczych wykorzystujących węgiel. Jednak, aby efektywnie i oszczędnie ogrzać nasz dom, ważne jest aby dobrać opał odpowiedni do pieca jaki posiadamy. Niemniej ważna jest też jakość opału jaki spalamy i jego wartość energetyczna. Poznaj rodzaje węgla i zobacz, jak wybierać węgiel lub ekogroszek.
Wartość energetyczna węgla, która stanowi jego wartością opałową zależy od kliku czynników. Jednym z nich jest kopalnia z jakiej węgiel pochodzi, ale też sortyment (im mniejsze ziarna, tym też wartość opałowa jest mniejsza). Ważne jest aby wybierać węgiel sprawdzony pod względem jakościowym, co przyczyni się do zmniejszania naszych kosztów ogrzewania, a dodatkowo ograniczy emisję substancji szkodliwych dla środowiska. Należy korzystać ze wskazówek producentów pieców odnośnie optymalnego sortymentu przeznaczonego do danego urządzenia. Producenci podają bowiem informacje dotyczące rodzaju węgla i parametrów jakościowych paliwa , które będą dla nas najlepsze. Oprócz węgla zalecanego przez producenta zazwyczaj dopuszczalne jest spalanie w kotle innych paliw takich jak np. drewno. Jednak palenie w piecu swego rodzaju zamiennikiem zazwyczaj będzie mniej efektywne , a w związku z tym też bardziej kosztowne.
Rodzaje węgla
Węgiel kamienny dzielimy na typy, sortymenty, klasy i gatunki.
1. Typ. O typie węgla decydują głównie znajdujące się w nim części lotne, wskaźnik zdolności spiekania i ciepło spalania. W domach jednorodzinnych stosuje się węgiel typu od 31 do 33.
2. Klasa. Wpływa na nią wartość opałowa węgla i zawartość popiołu, oraz siarki. Klasę wskazują trzy cyfry np. 28-8-0,6 gdzie 28 określa najniższą wartość opałową wyrażoną w MJ/kg, 8 – najwyższą zawartość popiołu w procentach, 0,6 –zawartość siarki. Im wyższa wartość opałowa paliwa, tym więcej ciepła uzyskamy.
3. Gatunek. Węgiel dzielimy na cztery gatunki, biorąc pod uwagę jego klasę i sortyment. Im niższa klasa i mniejsze uziarnienie, tym słabszy gatunek węgla.
4. Sortyment. Zależnie od wielkości ziaren wyróżniamy następujące sortymenty (tabela)
Nazwa |
Wymiar |
Wymiar maksymalny |
Grube |
|
|
Kostka |
63-200 |
250 |
Kostka I |
125-200 |
250 |
Kostka II |
63-125 |
200 |
Orzech |
25-80 |
125 |
Orzech I |
40-80 |
125 |
Orzech II |
25-50 |
80 |
Średnie |
|
|
Groszek |
8-31,5 |
50 |
Groszek I |
16-31,5 |
50 |
Groszek II |
80-20 |
31,5 |
Miały |
|
|
Miał |
0-31,5 |
50 |
Miał I |
0-31,5 |
50 |
Miał II |
10-20 |
31,5 |
Najpopularniejsze sortymenty węgla kamiennego przeznaczone do kotłów o małej mocy to orzech, groszek i miał. Od kilku lat coraz popularniejszy staje się ekogroszek – węgiel którego wielkość ziaren jest ściśle określona i wynosi od 5 do 25 mm. Zawiera on niską zawartości siarki (do 1%) i popiołu (do 10%). Niska zawartość siarki sprawia, że spaliny powstające podczas palenia ekogroszku zawierają mniej dwutlenku siarki. Ekogroszek jest więc węglem przyjaznym dla środowiska. Sprzedawany często w foliowych lub papierowych workach charakteryzuje się też małą wilgocią co podnosi też jego wydajność.
Wybór kotła a rodzaj węgla.
W zależności od sortymentu węgla kamiennego, jakim należy palić w kotle, możemy mówić o kotłach: