czw@czw.com.pl, tel.: 32 / 757 36 00
tel.: 62 / 734 92 88

od 1945 roku

Jak palić by mniej kopcić?

Nawet używając do ogrzewania tradycyjnego "kopciucha", możemy zmniejszyć ilość emitowanych spalin. Wystarczy stosować rozpalanie opału od góry.
Palenie od góry można zastosować w każdym piecu, nie tylko w nowoczesnych kotłach z podajnikiem (w takich jest konieczne do prawidłowego funkcjonowania pieca), ale też w starych "kopciuchach". Jak to się robi? Jeśli stosujecie tradycyjne palenie, w którym na dole kładzie się podpałkę, później drewno, a potem wszystko przysypuje węglem, wystarczy zrobić wszystko odwrotnie. Najpierw wsypujemy odpowiednią ilość węgla do paleniska. Później kładziemy drewno grubsze i drobniejsze, potem rozpałkę - np. papier. Wszystko zapalamy od góry. Dzięki takiej formie spalania, wszystkie gazy i spaliny emitowane z węgla i drewna spalają się jeszcze w komorze pieca, a nie ulatują przez komin na zewnątrz. Spalanie od góry pozwala także zaoszczędzić na opale, bo spalany jest całkowicie. Przy tradycyjnym paleniu, nawet 1/3 opału w postaci pyłu wydostaje się przez komin. Stąd właśnie czarny dym, który kopci z wielu kominów w naszym regionie.

 

Materiał źródłowy do tekstu ze strony www.czysteogrzewanie.pl.
Materiały na licencji CC BY-SA.

Ważne: Nasze strony wykorzystują pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.

akceptuję